1923 Rotterdam
2011 Den Haag

Sedje Hémon (Sedje Frank) is geboren in Rotterdam en brengt haar jeugd door in Scheveningen.
Op 3 of 4 jarige leeftijd tekent zij niet zoals de meeste kinderen huisjes of poppetjes, maar plaatst stippen op het papier die ze verbindt door lijnen. Dit is de grondslag voor een eigen stijl die zich later in haar schiderijen verder zal ontwikkelen.

Na het horen van het vioolconcert van Tjsaikovski op jonge leeftijd, gaat ze viool studeren. In 1944 belandt ze door verzetswerk in concentratiekampen. Na de bevrijding kan ze haar vioolstudie niet verder oppakken vanwege gezondheidsproblemen die ze had opgelopen in de kampen. Ze keert terug naar haar eerste wijze van expressie, het tekenen en gaat ook schilderen. Ze neemt les bij de Haagse schilder Willem Schrofer. Haar stijl is vanaf het begin abstract, wellicht onder invloed van haar leraar. Na een tijd door Europa getrokken te hebben, keert ze in 1950 terug naar Den Haag. In haar werk begint ze zich dan te focussen op rythmische elementen; ze vertaalt muziekpartituren in schilderwerk en andersom.

Haar werk wordt ontdekt in Parijs, waar ze in 1955 mag deelnemen aan een internationale expositie in het Musée d’Art Moderne. Zonder enige kennis over haar achtergrond worden kunstcritici, bezoekers en collega-schilders getroffen door de relatie tussen haar schilderkunst en muziek. De schilderijen van Sedje Hémon komen voort uit haar emoties, gevoelens ,gedachten en ideeën. Haar innerlijke wereld wordt zichtbaar zoals een componist dit met behulp van een partituur kan doen.

Vanaf 1955 zijn er exposities, concerten, lezingen, radio-en televisieuitzendingen in binnen- en buitenland en ontstaat er contact tussen haar en de kunsthistoricus Prof.dr. Hans L.C.Jaffé, die schreef: “Zij is de enige, die erin geslaagd is na jaren van intense studie en grote volharding, de éénheid van deze twee kunsten, deze integratie schilderkunst/muziek te verwezelijken; een ideaal waarnaar vele kunstenaars vóór haar sedert eeuwen tevergeefs hebben gezocht.”

 

Exposities:

Stedelijk Museum Amsterdam
Documenta 14 Athene

ICOON_POSTALADDRESS FACEBOOK LINKEDIN INSTAGRAM